Mīts Nr.10 Bioloģiskā pārtika neesot veselīgāka par konvencionālo!

Nereti uzskata, ka patērētāji izvēlas bioloģiskos pārtikas produktus tikai tāpēc, ka cer – tajos būs vairāk barības vielu un vitamīnu. Taču pētījumi to viennozīmīgi neapstiprina: ir atšķirības konvencionāli un bioloģiski ražotu produktu sastāvā, bet diez vai tās ir būtiskas. Tomēr šāda apgalvojuma autori ignorē to, kādu kaitējumu veselībai var izraisīt pesticīdu atliekvielas produktos, arī atļautajās robežās (pārlasi 5. punktu). Un produkti bez pesticīdu atliekām tiešām ir veselībai labāki!

Lasi tālāk: 

  • Bioloģiskā pārtikā, salīdzinot ar konvencionālo pārtiku, nav vairāk uzturvielu, izņemot dažus parametrus. Izvēle par labu bioloģiskajai pārtikai palīdz samazināt pesticīdu atliekvielu un pret antibiotikām izturīgo baktēriju uzņemšanu (Stenfordas pētījums: Smith-Spangler , 2012)
  • Bioloģiski audzētā pārtikā ir vairāk antioksidantu, zemākas kadmija un pesticīdu koncentrācijas, salīdzinot ar konvencionāli audzēto pārtiku (Metaanalīze, Barański, 2014)
  • Latvijas pētnieki: ir atšķirības starp starp bioloģiskas govs pienu un konvencionāli audzētas govs pienu (Zagorska, 2007)
  • Zinātnieku grupa Mahtelda Hūbera vadībā vadībā salīdzināja pieejamos zinātniskos pētījumus, un secināja, ka pierādījumi par bioloģiskās pārtikas pārākumu aug. Piemēram, pētījums par to, kā dažāda barība ietekmē vistas, atklāja, ka vistām, kuras baroja ar bioloģisko pārtiku, bija lielāka izturība pret slimībām, bet mazāks svara pieaugums. (Huber, 2011)