Mīts Nr.12  Nav jēgas ēst bioloģisko pārtiku, jo arī bioloģiskās lauksaimniecības produktos ir sintētisko pesticīdu atliekvielas!

Protams, ja vide ir piesārņota ar pesticīdiem, tie nonāks arī bioloģiski audzētos produktos, bet – krietni mazākās devās nekā konvencionālajos, ko arī apstiprina plaši pētījumi. Pat ja mēs pilnīgi nevaram izvairīties no pesticīdu klātbūtnes, to daudzumu varam ievērojami samazināt, un arī tas ir labāk veselībai. Gadās, un arī Latvijā tā ir bijis, ka konvencionālais zemnieks miglo un piesārņo bioloģiskā zemnieka laukus, tomēr arī tad šis piesārņojums ir krietni mazāks nekā ražā, kas ievākta no miglotā lauka. Ja pats bioloģiskais zemnieks vai arī kontroles iestādes atklāj šādu piesārņojumu, raža no piesārņotā lauka nevar tikt pārdota kā bioloģiskās lauksaimniecības produkcija. Tā ir liela problēma, jo peļņu no miglošanas (labāku ražu) gūst konvencionālais zemnieks, bet zaudējumus piesārņojuma gadījumā cieš bioloģiskais zemnieks.

Tālāk lasi pats:

  • Stenfordas zinātnieku pētījums – citu pētījumu analīze, secina, ka izvēle par labu bioloģiskajai pārtikai par samazināt pesticīdu atliekvielu un pret antibiotikām izturīgo baktēriju uzņemšanu (Smith-Spangler, 2012)
  • Sistemātiska literatūras analīze liecina, ka bioloģiski audzētā pārtikā ir vairāk antioksidantu, zemākas kadmija un pesticīdu koncentrācijas, salīdzinot ar konvencionāli audzēto pārtiku (Barański, 2014)